Produkt lokalny - Turystyka

Idź do spisu treści

Menu główne:

Klinek Dąbrowski
Biały ser twarogowy, przygotowywany z surowego mleka krowiego. Jego tradycyjna receptura i metody wytwarzania mają wpływ na niepowtarzalny smak sera. Delikatny, śmietankowy produkt znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Kto go raz spróbuje nie zapomni już tego smaku. Jest bardzo chętnie kupowany przez osoby, które pamiętają go z dzieciństwa ale także przez innych, którzy jeszcze nie zetknęli się z tym smakiem. Można go znaleźć na rynkach i bazarach w naszym województwie a także u indywidualnych wytwórców. Wytwarzanie serów w gospodarstwach rolnych na naszych terenach ma wielowiekową tradycję, jest naturalną konsekwencją hodowli bydła na soczystych nadbiebrzańskich łąkach i pastwiskach. Specyficzny skład mleka ma wpływ na jakość sera. Sama technika produkcji klinków nie zmieniła się na przestrzeni lat. Proste metody dają w rezultacie znakomity smak jakim charakteryzuje się ten ser. Klinek zdobył I nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" w 2012 r, "Perłę" w 2013 r. Został także wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.


 
 
Chleb na zakwasie z Sadka
 Tradycyjny chleb na zakwasie produkowany z mąki żytniej pochodzącej z własnego gospodarstwa. Wyrasta w tradycyjnej drewnianej dzieży i jest wypiekany w piecu chlebowym opalanym drewnem liściastym. Swój wspaniały smak i aromat uzyskuje poprzez stosowanie tradycyjnych metod produkcji i naturalnych składników. Możemy go znaleźć na rynkach i u indywidualnych producentów. Został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego